Matkusta Maltalle

Malta on eräs maailman pienimmistä ja yksi tiheimmin asutuista valtioista. Pieneen kokoonsa nähden Maltan saarilta löytyy kuitenkin runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Kulttuurin ohella Malta on tunnettu myös erityisesti sukellusmahdollisuuksistaan.

Historia

Maltan tasavalta koostuu muutamista saarista, joista vain kolmella suurimmalla on asutusta. Suurimmat saaret ovat Malta, Gozo ja Comino. Maltan saaristo sijaitsee keskellä Välimerta, alle sadan kilometrin päässä Sisiliasta etelään päin.

Maltalla on hyvin pitkä ja mielenkiintoinen historia kulttuurien sulatusuunina. Saarella on ollut asutusta jo useita tuhansia vuosia ja yhä pystyssä olevien esihistoriallisten jäänteiden perusteella ensimmäisten maltalaisten arvioidaan asuneen saarella jo viisi tuhatta vuotta sitten. Malta on koko historiansa aikana ollut merenkulun edelläkävijä, tärkeä kaupankäynnin risteys ja Johanniittain ritarikunnan tukikohta. Myöhemmin Malta kuului muun muassa Isolle-Britannialle ennen itsenäistymistään vuonna 1964.

Nykyisin Malta on varsin suosittu matkakohde, jonka nähtävyyksistä tunnetuimpia ovat ikivanhat megaliittiset eli suurista kivistä rakennetut temppelit. Kulttuurin ohella Malta tarjoaa matkailijoille myös kalliorantoja, sukellusmahdollisuuksia, patikointia ja kalliokiipeilyä. Malta sopiikin lomakohteeksi auringonottajille ja aktiivisille liikkujille, kulttuurinystävistä puhumattakaan. Maltan kolme suurinta saarta, Malta, Gozo ja Comino, esiintyvät säännöllisesti koko maailman parhaiden sukelluskohteiden listoilla. Sillä ei ole väliä, oletko sukellellut jo ympäri maailmaa vai vasta harkitsemassa ensimmäistä sukellustasi, koska Maltalla on varmasti sinulle paljon tarjottavaa. Saaret ovat valmiina toivottamaan sinut tervetulleeksi lukuisine kohteineen.

Maltalla todellakin yhdistyvät välimerellisen rantaloman ja eurooppalaisen kaupunkiloman parhaat puolet. Historialliset nähtävyydet ja vilkas yöelämä, runsas kulttuuritarjonta ja ostokset – pienelle Maltalle mahtuu todella paljon! Malta onkin erityisesti aikuisten lomailijoiden suosima saari. Malta on todella aito lomakohde, jossa niin paikalliset kuin lomalaiset viettävät aikaa yhdessä rantapromenadeilla, vanhojen kaupunkien kujilla ja muodikkaissa kahviloissa.

Maltalle matkustaessa tulee aina mainita myös mainio maltalainen ruoka. Maltalainen ruoka on saarelaisten sekä sen monien valloittajien ruokakulttuureiden sekamelska ja fuusio. Tämä makujen sekoitus tuo maltalaiseen keittöön Välimeren monien ruokien eri vivahteita ja ruoka pohjautuukin välimerellisten makujen tapaan pääasiassa tuoreisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin sekä mereneläviin. Monet ruokalajit ovat ominaisinta Maltaa, yksinkertaisia, mutta täynnä makua ja väriä, monissa on lisänä pieni vivahdus mm. sisilialaista, ranskalaista, espanjalaista tai brittiläistä keittiötä.