Miten pelataan Backgammonia?

Miten pelataan Backgammonia?

Backgammon on ajaton peli, joka vie mennessään, kunhan ymmärtää sen säännöt ja pääsee pelaamisen makuun. Tämä innostava ja jännittävä peli on yksi maailman vanhimmista lautapeleistä. Se on säilyttänyt suosionsa vuosisatojen ajan, ja edelleen se tempaa ihmisiä mukaansa ympäri maailmaa.

Backgammon tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän strategiaa, taktiikkaa ja onnea, mikä tekee siitä kiehtovan pelin niin noviisille kuin kokeneemmallekin pelaajalle. Tutustutaan seuraavaksi hieman tarkemmin backgammonin saloihin ja sääntöihin, ja pohditaan, mikä selittää tämän pelin suosiota vuodesta toiseen.

Miksi Backgammon on niin suosittu peli?

Backgammonin juuret ulottuvat todella kauas, tuhansien vuosien taakse. Pelin uskotaan kehittyneen lautapeleistä, jotka aikoinaan levisivät Lähi-idästä ympäri maailmaa. Peliä on pelattu eri muodoissaan niin antiikin Roomassa, Egyptissä kuin Kreikassa, ja edelleen tänä päivänä maailman eri kolkissa.

Backgammonin vetovoimaa selittää mahdollisesti myös sen joustavuus eli se, että se taipuu monenlaiseen pelaamiseen. Pelin sanotaan olevan helppo oppia, mutta vaikea hallita. Aloittelijat voivat nauttia nopeista ja yksinkertaisista peleistä, kun taas kokeneemmat pelaajat voivat syventyä monimutkaisempiin strategioihin. Backgammonin oppiminen onkin jatkuvaa kehittymistä, ja pelaajat voivat loputtomiin haastaa itseään yhä uusia taktiikoita ja strategioita opiskelemalla. Netistä löytyy paljon tietoa pelistä ja sen säännöistä; tutustumisen arvoinen on esimerkiksi backgammononline.fi -sivusto.

Suosittu tämä peli on myös siksi, että se on yleensä pakattu erittäin helposti kuljetettavaan koteloon; se on kuin pieni kätevä matkalaukku. Tämän ”matkalaukun” sisäpuoli toimii pelilautana ja sisältää yhteensä 30 nappulaa, kaksi noppasarjaa ja kaksi ravistinta.

Yksi backgammonin viehätyksen salaisuus on myös sen yksinkertainen sääntöjärjestelmä. Peliä pelataan kahdella pelaajalla, joilla kummallakin on omat 15 nappulaa ja kaksi noppaa. Pelaajat liikuttavat nappuloitaan lautaa pitkin pyrkimyksenään saada ne turvaan ennen vastustajaa. Backgammon vaatii tarkkaa harkintakykyä ja strategisia taitoja, mutta myös ripauksen onnea nopanheittojen muodossa.

Backgammonin sosiaalinen ulottuvuus on ehdottomasti myös yksi sen suosion salaisuuksista. Peliä voi pelata ystävien tai ventovieraiden kanssa niin kotona kuin kahvilassa, ja se tarjoaa loistavan tilaisuuden viettää aikaa ystävien kanssa tai tutustua uusiin ihmisiin. Pelaajat voivat jutustella pelin lomassa, vaihtaa kuulumisia, parantaa maailmaa sekä nauttia hyvästä seurasta. Backgammonin pelaaminen verkossa on myös yhä suositumpaa, sillä se tarjoaa mahdollisuuden pelata ihmisiä vastaan ympäri maailmaa ja laajentaa näin omaa maailmankuvaa.

Backgammonin säännöt

Pelilaudalla on yhteensä 24 kolmiota, joita kutsutaan pisteiksi. Molemmilla pelaajilla on omanvärinen ”kotilautansa” ja omanväriset nappulansa.

Aloitusasetelma

Pelin alussa pelaajat asettavat nappulansa laudalle edellä mainittuihin kolmioihin eli pisteisiin. Kaksi nappulaa menee 24. pisteeseen, viisi nappulaa 13. pisteeseen, kolme nappulaa 8. pisteeseen ja viimeiset viisi nappulaa 6. pisteeseen. Tämä on pelin aloitusasetelma, minkä jälkeen pelaajat pyrkivät siirtämään kaikki nappulansa kotilaudalleen. Hyvä strategia on yrittää lyödä matkan varrella mahdollisimman monta vastustajan suojaamatonta pelinappulaa.

Pelin kulku

Backgammonissa pelaaja heittää aina kaksi noppaa omalla pelivuorollaan ja siirtää sen jälkeen omia nappuloitaan. Vuoro vaihtuu sitten toiselle pelaajalle.

Nopat määrittävät, kuinka monta askelta pelaaja voi siirtää nappuloitaan eteenpäin kohti omaa kotilautaansa. Nappulat liikkuvat aina eteenpäin, kohti tätä kotilautaa. Pelaaja käyttää kummankin nopan silmäluvut liikuttaakseen yhtä tai halutessaan kahta nappulaa, kunhan askelten määrä vastaa noppien silmälukujen yhteissummaa. Heittämällä nopalla esimerkiksi luvut 4 ja 2 voi siirtää yhtä nappulaa joko ensin kaksi askelta ja sitten neljä askelta tai päinvastoin. Nappulan voi siirtää tyhjälle pisteelle, jossa on yksi tai useampia omia nappuloita, tai pisteelle, jossa on vain yksi vastustajan nappula. Jos pisteessä on kaksi tai useampia vastustajan nappuloita, pelaaja ei voi siirtää omaa nappulaansa kyseiseen pisteeseen. Yhdessä pelipisteessä voivat siis olla vaikka kaikki omat nappulat.

Pelaajan on aina heitettävä kaksi noppaa, ja jos yksikin nappula on mahdollista siirtää uudelle pelipisteelle, on käytettävä molempien noppien silmälukuja. Jos pelaaja voi siirtää vain toisen nopan määrän, on käytettävä suurempaa silmälukua.

Jos pelaaja siirtää oman nappulansa pisteeseen, jossa on vain yksi vastustajan nappula, tämä vastustajan nappula syödään pois pelistä. Syöty nappula laitetaan parrulle, joka on laudan keskellä oleva taso, joka jakaa laudan pystysuunnassa. Jos pelaajalla on omassa pelivuorossaan nappuloita parrulla, hänen on ensin saatava kaikki syödyt nappulat takaisin peliin ennen kuin hän voi liikuttaa muita nappuloitaan. Nappula parrulla siirretään nopanheiton mukaisesti vastustajan kotipisteelle. Jos vastustajan kotipisteessä on kaksi tai useampia vastustajan nappuloita, pelaaja ei voi palauttaa omaa nappulaansa kyseiseen pisteeseen.

Kaksi samaa silmälukua

Mikäli pelaaja heittää molemmilla nopilla saman silmäluvun (esimerkiksi 6 ja 6, tai 4 ja 4), hän saa tuplavuoron. Jos siis pelaaja heittää nopilla esimerkiksi 3 ja 3, hän saa siirtää nappuloitaan neljä kertaa kolme askelta.

Nappulat kotiin

Pelaaja voi alkaa kotiuttaa nappuloitaan, kun kaikki hänen omat 15 nappulaa ovat omalla alueellaan. Voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä kotiuttaa kaikki nappulansa. Nappuloiden poistaminen tapahtuu nopanheiton perusteella. Noppien silmäluvut osoittavat pisteitä, joilta pelaaja voi poistaa nappulat. Jos nopan osoittama piste on tyhjä, ja pelaajalla on nappuloita vain pienemmillä pisteillä, hän voi poistaa nappuloita suurimmalta mahdolliselta pisteeltä, jossa niitä on. Jos pelaajalla on nappuloita suuremmilla pisteillä, hänen täytyy siirtää niitä nopan osoittaman määrän verran eteenpäin.

Esimerkki: Pelaaja heittää kolmosen ja kyseinen piste on tyhjä, mutta pisteillä 4 ja 5 on nappuloita. Pelaajan tulee siirtää nappuloita eteenpäin näiltä pisteiltä. Tätä jatketaan, kunnes toinen pelaajista on kotiuttanut kaikki nappulansa. Pelaajan ei ole kuitenkaan pakko kotiuttaa nappuloitaan, jos hän voi käyttää muita mahdollisia siirtoja. Joissain tilanteissa tämä voikin olla pelaajalle voittamisen kannalta hyödyllisempää.

Pisteytys ja tuplausnoppa

Backgammonissa voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä kotiuttaa kaikki 15 nappulaansa. Jos hävinnyt pelaaja kuitenkin onnistuu poistamaan vähintään yhden omista nappuloistaan, voittaja saa yhden pisteen. Mikäli hävinnyt pelaaja ei onnistu poistamaan yhtään nappulaa, voittaja saavuttaa gammonin ja saa kaksi pistettä. Jos vastustajalla on tässä tilanteessa nappuloita voittajan kotikentällä, voittaja saa backgammonin ja täydet kolme pistettä.

Pelissä on mahdollisuus tuplata pistemäärä. Tuplausnoppa on keskeinen taktinen elementti backgammonissa, ja sen avulla voi tuplata pelin voittajan saaman pistemäärän. Yhden pelin aikana voi tapahtua useita tuplauksia. Ensimmäisen tuplauksen jälkeen jatkotuplauksia voi tarjota vain se pelaaja, joka hyväksyi edellisen tuplauksen. Tuplauksen suuruus määräytyy nopan silmäluvuilla 2, 4, 8, 16 ja 32.

Tuplausnopan avulla voi joko pakottaa vastustajan luovuttamaan tai varmistaa, että oma voitto tuo mahdollisimman paljon pisteitä. Mikäli toinen pelaaja ei hyväksy tuplausta, hän häviää kyseisen kierroksen. Toisinaan luovuttaminen voi palvella suurempaa kokonaisstrategiaa. Maksimipisteet voi saavuttaa sellaisessa tilanteessa, jossa voittaja saa backgammonin ja tuplausnoppa näyttää silmälukua 32. Tämän ansiosta Backgammon-pelin kesto voi vaihdella huomattavasti eri pelikertojen välillä.

Missä Backcammonia voi pelata?

Tätä hauskaa lautapeliä voi pelata vaikka missä! Voit pelata backgammonia esimerkiksi seuraavissa paikoissa – tässä on vaihtoehtoja moneen makuun:

  • Koti. Monet harrastajat pelaavat backgammonia mukavasti omassa kodissaan perheen ja ystävien kanssa. Voit hankkia backgammon-laudan ja -nappulat ja järjestää peli-illan tai pelata aina silloin, kun sinulla on ylimääräistä aikaa ja intoa pelata.
  • Kahvilat ja ravintolat. Monet kahvilat ja ravintolat tarjoavat backgammon-pöytiä asiakkailleen. Voit nauttia kupin kahvia tai hyvän aterian samalla kun pelaat backgammonia kaverin kanssa. Et välttämättä edes tarvitse erityistä pöytää, sillä tämä peli kulkee kätevästi mukana, ja se mahtuu pienemmällekin pöydälle.
  • Peli- ja lautapeliklubit. Useissa kaupungeissa on erityisiä peli- ja lautapeliklubeja, jotka järjestävät säännöllisesti backgammon-tapahtumia. Näissä paikoissa voit tavata muita harrastajia ja oppia heiltä uusia strategioita.
  • Turnauksissa ja kilpailuissa. Backgammonin ammattilaiset ja peliä tosi mielessä harrastavat pelaajat osallistuvat erilaisiin turnauksiin ja kilpailuihin ympäri maailmaa. Näissä tapahtumissa on mahdollista kokea jännitystä ja kilpailun henkeä samalla kun kohtaa muita taitavia pelaajia ja tutustuu uusiin ihmisiin.
  • Verkossa. Pelaaminen verkossa on kasvanut huikeaa vauhtia. On olemassa useita alustoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden pelaamiseen reaaliajassa. Tällä tavoin voi pelata milloin tahansa ja missä tahansa, ja aina löytyy vastustaja, olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi pelaaja. Muista kuitenkin verkossa pelatessasi, että liiallinen pelaaminen voi vaikuttaa negatiivisesti terveyteesi ja sosiaaliseen elämääsi.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että Backgammonia voi harrastaa lähes missä tahansa, missä on pelivälineet ja ainakin yksi henkilö itsesi lisäksi paikalla. Olitpa sitten kotona, kahvilassa, klubilla, turnauksessa tai verkossa, Backgammon tarjoaa ainutlaatuisen pelikokemuksen ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin.

Usein kysytyt kysymykset

Miten Backgammon-pelissä voitetaan?

Tarkoituksena on siirtää kaikki omat nappulat laudalla ja poistaa ne pelistä ennen vastustajaa. Se, kumpi tekee tämän ensimmäisenä, on voittaja.

Onko Backgammon vaikea peli?

Backgammon saattaa alussa tuntua monimutkaiselta peliltä. Harjoittelemalla on kuitenkin mahdollista oppia ja tulla taitaviksi pelissä. Mitä enemmän pelaat, sen paremmaksi pelaajaksi tulet.

Mitä tarkoittavat gammon ja backgammon?

Gammon tarkoittaa tilannetta, jossa voittaja saa kaksi pistettä, kun hävinnyt pelaaja ei ole onnistunut poistamaan yhtään nappulaa. Backgammon taas on tilanne, jossa voittaja saa kolme pistettä, jos vastustajalla on nappuloita voittajan kotikentällä.