Lontoo, elämysten kaupunki

Ensimmäistä kertaa kun tämä poika lähti maailmalle, oli kohteena loistokas Lontoon kaupunki, joten siitä tämän artikkelin kirjoittaminen tuntui hyvin luontevalta. Ikään kuin eräänlaisena luokkaretkenä tehty matka antoi hyvän kuvan suuren kaupungin sykkeestä, ja tässä tekstissä paneudun tuon hienon kaupungin loistokkaisiin ja piristäviin yksityiskohtiin.

Saapumispäivänämme sain jo ensimmäisen kosketuksen Lontoon massiiviseen kokoon, kun metromatka Heathrown lentokentältä hotellillemme kesti yli tunnin, ottaen kuitenkin huomioon etteivät paikkojen sijainnit olleet edes vastakkaisilla puolilla kaupunkia. Tästä päästäänkin luontevasti erään huomionarvoisen asian, nimittäin metroverkoston pariin. Lontoon massiivinen metroverkosto koostuu muutamista kymmenistä metrolinjoista, joiden pysäkit ja sijainnit on sijoiteltu erittäin hyvin ympäri kaupunkia. Näin ollen täysin ulkopuolisen ja kaupungissa ensimmäistä kertaakin vierailevien on älyttömän helppo kulkea kaupunginosasta toiseen vaivattomasti, seuraamalla vain yksinkertaiseksi tehtyjä metrojen kulkukarttoja. Kaupungissa vierailevan on myös syytä ostaa itselleen noin viidenkymmenen punnan hintainen bussikortti, jolla pääsee kulkemaan julkisilla niin paljon kuin sielu sietää, vain tuolla yhdellä maksulla. Ostovaiheessa määritellään kortin voimassaoloaika, joka on suoraan verrannollinen sen hintaan.

Myöhemmin myös lupaukset ystävällisistä ihmisistä täyttyivät. Vaikka meno on aivan eri kuin esimerkiksi vaikkapa Thaimaassa, olivat ihmiset Lontoossakin myös huomaavaisia ja ennakkoluulottomia. Mikäli kieli ei taittunut kaikissa tilanteissa sujuvasti, jaksoivat ihmiset silti kommunikoida huonosti kieltä puhuvienkin kanssa, ja kertoa asiat niin että yksinkertaisemmatkin tajusivat mitä he tarkoittivat tai sanoivat.

Pakollisena osiona kaupungin nähtävyyksistä kerrottakoon niistä joissa omakohtaisesti olen käynyt. Suuremmat nähtävyydet kuten The English Museum Of Natural History, West Endin teatterialue, sekä kausikohtaisesti muuttuvat suuret näyttelyt ovat vähintäänkin pakollisia kohteita jokaiselle turistille. Vaikka helposti ajattelee jättävänsä väliin kaikki kliseiset, tylsät museokierrokset ja kulttuuriin tutustumisen ylipäätään, kannattaa asioista ottaa selvää ja vaivautua menemään paikkoihin sekä kiertelemään vaikkei huvittaisi. Esimerkiksi kolossaaliset museot ovat erittäin hieno kohde johon kannattaa tutustua, jotta saisi perspektiiviä siitä miten erilaisia samalta tuntuvat asiat ovat maailman eri kolkissa.

Huomioon täytyy myös ottaa Lontoon loistava ravintola- sekä pubitarjonta. Erilaisia, tunnelmallisia ravintoloita saattaa olla yhdelläkin kadulla kymmeniä, pubeista puhumattakaan. Siksi suosittelen henkilökohtaisesti ottamaan selvää eri paikoista, sen sijaan että sattuman varassa menisi vain ensimmäisestä ovesta sisään. Lontoon ruokakulttuuri on hyvin erikoinen, sen sisältäen vaikutteita jokaisesta maailmankolkasta. Sen takia useat ravintolat ovat erikoistuneet suoraan johonkin tiettyyn ruoan osa-alueeseen. Tämän takia kannattaa myös käydä eri paikoissa syömässä niin usein kuin mahdollista.

Lontoossa vieraillessa kannattaa tutustua myös kivijalkakauppojen tarjontaan. Tässä vaiheessa suosittelen jättämään internetin ja kaiken maailman selvitykset pois laskuista, ja vain jalkautua kaupungille ja lähteä oman hotellin nurkilta kauemmas. Useilla kaupoilla ei ole edes nettisivuja, joten tämä tapa on paras tapa myös löytää mielenkiintoisia pikkuputiikkeja sieltä täältä. Tietysti on eri asia jos etsii jotakin tiettyä, esimerkiksi levy- tai kirjakauppaa jossa haluaa vierailla. Tällöin luonnollisesti tulee selvittää sijainti etukäteen, mutta suosittelen niiden ”pakollisten” kohteiden lisäksi käymään myös muualla niin paljon kuin mahdollista.

Kaiken kaikkiaan Lontoo on loistava paikka käydä ensimmäisenä matkana. Se on yksinkertainen mutta monipuolinen, jättäen pois lähdettyä halun tulla takaisin. Joka ikisellä kerralla kaupunki paljastaa uusia puolia itsestään, ja on aina yhtä mukava kohde käydä. Myös matkan kannalta on olennaista päättää minkä sesongin aikana siellä käy. Jokaisella vuodenajalla kaupunki on täysin erilainen, sisältäen lukemattoman kirjon omalaatuista, odottamatonta tarjottavaa. Matkaa suunniteltaessa kannattaa myös pitää mielessä mahdolliset matkan aikaan pidettävät, suuret tapahtumat joissa käyminen kannattaa aina.