UNO säännöt

UNO on kaikkien tuntema ja rakastama korttipeli, joka hurmaa pelaajansa yksinkertaisilla säännöillä ja vauhdikkaalla pelaamisella. Se on peli, joka on viihdyttänyt perheitä ja ystäväporukoita ympäri maailmaa vuosikymmenien ajan. Tämä artikkeli vie sinut syvemmälle UNO-pelin maailmaan esitellen sen perus- ja epäviralliset säännöt sekä avaa erityiskorttien jännittävät mahdollisuudet.

UNO-peli tarjoaa niin aloitteleville pelaajille kuin konkareillekin unohtumattomia hetkiä naurua, jännitystä ja kilpailua. Kerromme sinulle myös pisteytyksestä, joka lisää peliin uuden ulottuvuuden. Olitpa sitten kokenut UNO-ammattilainen tai vasta aloitteleva pelaaja, tämä artikkeli tulee syventämään pelikokemustasi. Tervetuloa UNO-pelin maailmaan!

Mitä tarvitaan UNO:n pelaamiseen?

Kun astut UNO-pelin maailmaan, tarvitset oikeastaan vain UNO-kortit. Ole siis valmiina sukeltamaan UNO-korttipakan syövereihin, joka sisältää kunnioitettavat 108 korttia täynnä mahdollisuuksia. Tässä seurassa tarvitset myös vähintään yhden pelikaverin, mutta mitä enemmän pelaajia, sen parempi!

Pelaa sopivat kortit vuorollasi

UNO-pelissä pelaaminen on yhtä aikaa haastavaa ja hauskaa. Jokainen vuorollaan pelaava pelaaja asettaa kortteja pöydälle ja tavoitteena on, että pelattu kortti sopii joko väriltään tai numeroltaan viimeksi pelatun kortin kanssa.

Pelissä on myös erityiskortteja, jotka voivat muuttaa pelin kulkua odottamattomin kääntein ja yllättää muut pelaajat. Erityiskorttien pelaaminen fiksusti saattaa vaatia kuitenkin sen, että pelaajalla on enemmän tietoja korttipelistä. Unohtumaton pelikokemus on silti aina UNO:ssa taattu.

Pelin aloitus – valitaan jakaja ja jaetaan kortit

Jännittävän pelin aloitat valitsemalla jakajan: jakaja on se, joka nostaa korkeimman kortin. Toimintakorttien arvolla ei ole merkitystä tässä vaiheessa. Kun kortit on sekoitettu huolellisesti, jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Pelissä käytetään myös loppupakkaa, joka pidetään kuvapuoli alaspäin ja toimii nostopakkana.

Nostopakan ylimmän kortin kääntäminen ylösalaisin paljastaa poistopakan alkukortin. On tärkeää muistaa, että tämä ensimmäinen kortti ei saa olla erityiskortti. Lopulta pelin aloittaa pelaaja, joka istuu jakajan vasemmalla puolella.

Epäviralliset UNO-säännöt

UNO-pelin ystävät tietävät, että hauskuus ei rajoitu vain virallisiin sääntöihin. Siksi on aika tutustua UNO-pelin muunnelmiin ja epävirallisiin sääntöihin, jotka tuovat lisää jännitystä ja vaihtelua peliin:

  1. Rajoittamaton nosto: Pelaajat voivat nostaa kortteja niin kauan kuin tarvitaan, kunnes he saavat sopivan kortin tai päättävät olla enää nostamatta. Nostot voivat myös olla rajoitettuja tai pakollisia tiettyyn määrään.
  2. Usean kortin lyöminen: Pelaajat voivat lyödä useita kortteja kerralla, kunhan ne sopivat poistopakan väriin tai tyyppiin (numero tai erikoiskortti). Peli voi myös päättyä joko lyömällä useamman kortti samanaikaisesti – tai sitten ei.
  3. Edellisen muunnos: Pelaaja voi lyödä joko yhden kortin, joka on samaa väriä tai kaikki samat numerot kuin edellinen kortti.
  4. Ratsastus: Sinisen seiskan päälle voi lyödä keltaisen seiskan ja siihen vielä kuutosen.
  5. Kertautuva vaikutus: Jos pelaaja lyö useita erikoiskortteja peräkkäin, niiden vaikutus kertautuu. Esimerkiksi pelaaja lyö kaksi ”nosta kaksi” -korttia, jolloin seuraavan pelaajan on nostettava neljä korttia.
  6. Plus 2 -korttien kertautuminen: Jos poistopakassa on jo ”nosta 2” -kortti, ja siihen lyödään toinen ”nosta 2”, seuraavan pelaajan on nostettava neljä korttia.
  7. Erilainen pistelasku: Voittaja saa nolla pistettä, kun taas muut pelaajat saavat korttiensa pisteet. Ensimmäisenä 500 pistettä saavuttanut pelaaja häviää, ja joko hän putoaa jatkosta tai voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä.
  8. Joukkue-Uno: Pelataan parillisella pelaajamäärällä ja pelaajat muodostavat joukkueita. Joukkue-Uno pelataan kuten yksilö-Uno, mutta joukkueet kilpailevat voitosta yhdessä.
  9. Huijaus-Uno: Kortit tai kortti lyödään selkäpuoli ylöspäin ja sen päällimmäinen kortti paljastetaan ääneen. Pelaaja voi yrittää huijata vastustajiaan kertomalla väärän kortin tiedon. Jos epäily osoittautuu oikeaksi, huijaaja joutuu nostamaan kaksi korttia ja ottamaan lyödyt kortit takaisin.
  10. 0-7: Jos pelaaja lyö pöytään kortin numerolla 7, hänen on vaihdettava kättä valitsemansa pelaajan kanssa. Jos pelaaja lyö pöytään kortin numerolla 0, kaikki pelaajat vaihtavat kättä yhden pelaajan verran eteenpäin pelissä sovitussa suunnassa.

Nämä UNO-pelin muunnelmat ja säännöt tuovat mukanaan lisää monimuotoisuutta ja haastetta, joten voit valita joukosta ne, jotka tekevät juuri teidän pelistänne entistäkin nautinnollisemman!

Pisteytys, kun viimeiset kortit on pelattu

Kuvittele se jännitys ja odotus, kun UNO-pelin kierros saapuu loppuun. Kierroksen päättyessä peli ei suinkaan ole ohi, sillä se tarjoaa lisää mahdollisuuksia voittoon ja pisteytykseen. Kun kierros päättyy, otetaan hetki pisteytyksen pariin. Tässä kohtaa kerätään hävinneiden pelaajien korttien pisteet yhteen, ja voittava pelaaja saa itselleen koko summan.

Pisteiden kertyminen perustuu korttien tyyppiin: numerokorteista saat pisteitä niiden numeroiden mukaan. Ohituskortti ja suunnanvaihtokortti tuovat 20 pistettä, nosta 2 -kortti ja jokerikortti tuovat myös pelaajalle 20 pistettä, kun taas nosta 4 -jokerikortti palkitsee pelaajan komeilla 50 pisteellä.

Ja pelissä riittää kierroksia – ne jatkuvat yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes joku pelaaja saavuttaa kunnioitettavat 500 pistettä. Tämä on hetki, jolloin voittaja julistetaan ja UNO-mestari astuu esiin!

Pistetaulukko

UNO-pelin jokaisen jännittävän kierroksen päätteeksi on aika laskea korttipöydän äärellä hävinneiden pelaajien korttien sisältämät pisteet yhteen. Mutta tässä ei ole vielä kaikki, sillä nämä pisteet eivät päädy hukkaan, vaan ne siirtyvät voittaneen pelaajan saaliiksi. Muille pelaajille ei tästä juhlasta tipu pisteitä, joten voittaminen onkin se suuri tavoite.

Pisteiden laskeminen on jännittävää ja tarjoaa lisäjännitystä peliin. Numerokortit tuovat pisteitä vastaavien numeroidensa verran ja voit vain kuvitella, kuinka suuria pistepotit voivat olla. Lisäksi ohituskortti ja suunnanvaihtokortti tuovat kumpikin pelaajalle 20 arvokasta pistettä. Älä myöskään unohda nosta 2 -korttia ja jokerikorttia, jotka tuovat myös 20 pistettä. Kruununa kaikelle toimii nosta 4 -jokerikortti, joka kasvattaa pelaajan pistesaldoa komeilla 50 pisteellä.

Ja mikä parasta, pelissä riittää aina kierroksia ja jännitystä, joka kasvaa kerta kerralta. Kierroksia jatketaan aina niin kauan, kunnes joku pelaajista saavuttaa vaikuttavat 500 pistettä.

UKK

Olemme koonneet tähän osioon pelistä esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä ja niiden vastauksia, jotta voit nauttia pelistä täysillä ja välttää mahdolliset epäselvyydet. Jos sinulla on siis vielä kysyttävää UNO-peliin liittyen, lue tämä osio!

Mitä ovat UNO:n erityiskortit?

UNO:n erityiskortit sisältävät ohituskortteja, suunnanvaihtokortteja, nosta 2 -kortteja, jokerikortteja ja nosta 4 -jokerikortteja. Ohituskortti sallii pelaajan ohittaa seuraavan vuorossa olevan pelaajan. Suunnanvaihtokortti muuttaa pelin kiertosuunnan ja nosta 2 -kortti pakottaa seuraavan pelaajan nostamaan kaksi korttia. Jokerikortit voi iskeä minkä tahansa värin päälle ja voivat olla ratkaisevia strategisissa siirroissa.

Miten UNO-peliä voi pelata netissä?

Uno-peliä voi pelata monella tavalla verkossa: lataamalla virallisen Uno-mobiilisovelluksen, käyttämällä pelisivustoja ja sovelluksia, hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja pelialustoja, pelaamalla selainpohjaisia Uno-pelejä tai järjestämällä Uno-peli ystävien kanssa virtuaalitapaamisen yhteydessä.

Voiko nosta 2 -kortin päälle laittaa nosta 4 -kortin?

Se riippuu, sillä UNO-säännöt eivät sitä yleisesti salli, mutta tavanomaisissa säännöissä voi kuitenkin olla erilaisia muunnelmia ja jotkut pelaajat voivat soveltaa tätä sääntöä epävirallisissa peleissään.