Inspiraatiota pisimmistä paikannimistä

Erittäin hyvää päivää kaikille! Dominatravel.fi tarjoaa matkoja maailman kaukaisimpiin kolkkiin ja haluaa tässä artikkelissa lähestyä inspiraatiota matkustamiseen hieman erilaiselta kantilta. Oletko matkustellut lähes joka paikassa? Tuntuuko ettet keksi mitään uusia mielenkiintoisia paikkoja? Esittelemme sinulle kymmenen pisintä paikannimeä sekä tietoa missä ne sijaitsevat. Mielenkiintoa näissä paikoissa riittää myös niiden erikoispitkien nimien lisäksi, ken tietää, joku voi löytää näistä inspiraation lähteen seuraavaa matkaa varten. Aina ei tarvita valkoista hiekkarantaa, helteitä tai rutkasti muita turisteja, vaan moni kehittelee matkansa tutkimus- ja tutustumismielessä uusiin mielenkiintoisiin paikkoihin.

Maailman pisin paikannimi kuuluu kaikkien tuntemalle Bangkokille, joka sattuu olemaan Thaimaan pääkaupunki. Bangkokin runollinen nimi on lyhykäisyydessään ”Krung Thep” eli enkelten kaupunki. Sen koko nimi on ”Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwest Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. Mielenkiintoista, eikös? Tähän paikannimeen on tuupattu yhteensä 168 kirjainta.

Toiseksi pisimmän paikannimi on noin puolet lyhyempi kuin ykköspallia pitävä enkelten kaupunki. Kyseessä on yli 300 metriä korkea kukkula joka sijaitsee Uudessa-Seelanissa. Pisimmässä versiossa kylän nimeen on ängetty yhteensä 85 kirjainta peräjälkeen: ”Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu”, liekö kukaan osaa lausua tätä virheettä?  Nimi juontaa juurensa kylän historiassa tunnetusta hahmosta. Suomeksi tämä nimihirviö tarkoittaa ”paikkaa, jossa Tamatea, isopolvinen mies, joka liukui, kiipesi ja nieli vuoria ja tunnettiin maannielijänä, soitti huilua rakastetulleen”

Seuraavana paikkaa kolme pitävä paikannimi on Pohjois-Walesissa toimivan Fairbourne Steam Railwayn promootio tarkoituksiin keksimä nimi, jonka tarkoitus oli lyödä sen kilpailija ”nro 4”. Nimi koostuu 67 kirjaimesta: ”Gorsafawddachaidraigddanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigion”, suomeksi se tarkoittaa ”Mawddachin asema ja sen lohikäärmeen hampaat Northern Penrhyn Roadilla Cardigan Bayn kultaisella rannalla”. Fairbourne Steam Railway asema sijaitsee Gwyneddissä Pohjois-Walesissa. Hieno paikka, kannattaa piipahtaa vierailulla!

Sijalla neljä oleva ”Llanfairpwllgwyngyllogogerychwyrndrobwlllantysiliogogogoch” on 58 kirjaimellinen paikka, joka sijaitsee niin ikään Pohjois-Walesissa Gwyddenissä. Se tunnetaan erityisesti rautatielippujen pituudesta. Suomeksi tämä tarkoittaa ”Pyhän Marian kirkkoa valkoisen pähkinäpensaan onkalossa lähellä Pyhän Tysilon kirkon nopeaa pyörrettä lähellä Punaista luolaa.” Sen aitoudesta on usein kyseenalaistettu, sillä alkuperäisessä virallisessa nimessä on ainoastaan 20 ensimmäistä kirjainta. 1800-luvulla elänyt paikallinen räätäli oli huhujen mukaan keksinyt koko nimen kurillaan.

”El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángelas de la Porciúncula” on espanjan kielinen nimi yhdysvalloissa olevalle suurkaupungille Los Angelesille, sijoittuen pisimmissä paikkojennimissä sijalle 5. Nimi koostuu jopa 57 kirjaimesta, mutta kääntöpuolena pituudelle voimme pitää Los Angelesille keksitystä lyhenteestä ”LA”, mikä siitä myös yhden maailman lyhytnimisimmistä kaupungeista. Pisin paikannimi Amerikassa on lähellä Websteriä Massachuttsissa sijaitsevalla järvellä. Nimi on annettu paikalle intiaanien toimesta ja sen sanotaan tarkoittavan ”Sinä kalastat omalla puolellasi ja minä omallani, eikä kukaan kalasta keskellä”. Nimi näyttää seuraavanlaiselta: ”Chargoggagoggmanchaugagoggchaubunagungamaug”, siinä on yhteensä 43 kirjainta.

Kanadan pisin paikannimi on lyhyt joki new Brunswickin läheisyydessä. Se muodostuu neljästäkymmenestä kirjaimesta: ”Lower North Branch Little Southwest Miramichi”, samalle jaetulle seitsemännelle ja kahdeksannelle sijalle tuuppaa itsensä myös New Mexicossa sijaitseva paikka nimeltään ”Villa Real de Santa Fé de San Francisco de Asis”

Uusi-Seelanti mahtuu mukaan toistamiseen, kun 38 kirjainta sisältävä Uuden-Seelannin Hammer Springsin maorinkielinen nimi ”Te Whakatakanga-o-te-ngarehu-o-te-ahi-a-Tamatea” sijoittuu sijalle yhdeksän. Nimessä toisena oleva sana tarkoittaa Tamateaan liittyvään taruun, jonka mukaan ”tulta syöksevästä Tamateasta sinkoilevat kekäleet pudotessaan” kuumensivat lähteet. Nimi kirjoitetaan silloin tällöin väliviivojen kera ja toisinaan vain yhtenä sanana. Skotlannissa oleva paikka lähellä Aultanrynien ylämaita on nimeltään ”Meallan Liath Coire Mhic Dhubhghaill”, se koostuu yhteensä 32 kirjaimesta. Nimi kirjoitetaan usein myös 30 kirjaimisena ”Meallan Liath Coire Mhich Dhughaill”.