Matkailua voi myös opiskella

Olet varmaankin huomannut ulkomailla matkaillessasi, että matkailu ja turistit eivät ole aina vain positiivinen asia, vaan suuret ihmismassat tuovat samalla erikoislaatuisia ongelmia mukanaan. Roskaaminen, luonnon tuhoutuminen, rasismi sekä ylipäätään paikallisten asukkaiden tympääntyminen jatkuvaan turistivirtaan voi aiheuttaa skismaa. Miten tällaisia ongelmia sitten lähdetään ratkaisemaan, tai miten voitaisiin jopa ennakoida, ettei ongelmat pääse paisumaan suuriksi ja mahdottomiksi ratkaista? Ekologisuutta on syytä miettiä jo ennen kuin luonto on tuhoutunut ajattelemattoman matkailun vuoksi.

Onneksi Suomessa olemme ehtineet reagoida matkailuun hyvissä ajoin, ilman että suuria luonnon tuhoamisia on ehtinyt tapahtua. Tämä johtuu tietenkin osittain siitä, että ulkomaisten matkailu Suomeen on vielä lapsen kengissä, vaikkakin Lappiin rientääkin nykyään turisteja lähestulkoon maailman joka kolkasta.

Kesä järvisuomessa

Matkailua kehitetään Lapissa yliopistotasolla

Lapin Yliopistossa Rovaniemellä onkin ainoa matkailun yliopistotasoinen opiskelupaikka, jossa perehdytään erityisesti ennakointiin, sekä kestävän matkailun toteuttamiseen ja sen pulmakohtiin. Vastuullisuus on matkailussa avainsana, ja tätä pyritään edistämään mahdollisimman hyvin, läheisessä yhteistyössä keskeisten matkailuyritysten ja muiden tahojen kanssa. Matkailun yliopisto-opintoja voikin suorittaa eri matkailututkintoon tähtäävien koulujen yhteisessä instituutissa Rovaniemellä, MTI:ssä eli Matkailun tutkimusinstituutissa.

Talvi lapissa

Mitä muita opintomahdollisuuksia matkailu tarjoaa?

Suomessa matkailuaiheisia opintoja voi opiskella kolmella eri tasolla: ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa, yliopistossa sekä ylemmässä ammattikorkeakoulussa. Alemman asteen koulutukset ovat lähempänä matkailualan käytännön töitä, opettaen muun muassa ravintola-alalla ja hotelleissa toiminnan perusteita. Näin ollen käytännön asiat sujuvat moitteetta ja ammattitaitoisesti. Ammattikorkeakouluissa sen sijaan perehdytään muun muassa erilaisiin elämysmatkailun palveluihin sekä tapahtumien järjestämiseen. Koulutus tähtää enimmäkseen kohti esimiestehtäviä. Yliopistotason koulutuksella sen sijaan tähdätään enimmäkseen asiantuntijatehtäviin. Nämä asiantuntijat voivat toimia erilaisissa virastoissa sekä tietenkin suurissa matkailukeskuksissa. Olennaista on ymmärtää asioiden kokonaisuutta pienien osien sijaan. Painopiste ei siis ole päivittäisen, operatiivisen toiminnan pohtiminen, vaan sen sijaan suurempien kokonaisuuksien pohdinta ja hallinta. Ennakointi on avainsana näissä asioissa, ja pohtimisen kohteena ovat esimerkiksi eri matkailualueiden elinkaaret.

Mikäli matkailuaiheiset opinnot siis innostaisivat sinua, voitkin pohdiskella, miten laaja-alaisesti haluat asioita pohtia? Onko yrittäjämäisempi, käytännöllisempi lähestymistapa enemmän sinua, vai enemmän teoreettinen, holistinen ennakointi sinun juttusi? Parasta olisikin, jos mahdollisimman monenlaista osaamista matkailualan saralta, sekä muidenkin alojen osalta voitaisiin yhdistellä mahdollisimman hyvin yksipuolisen näkemyksen sijaan. Yhteistyö onkin avainsana, etenkin kun suurin osa matkailualan toimijoista on pk-tason yrityksiä. Paljon on siis vielä tehtävää ja suunniteltavaa Suomenkin matkailun osalta, ja kaikkialla halutaan laajentaa etenkin ulkomaan matkailun markkinoita. Esimerkiksi muihin pohjoismaihin nähden Suomeen rientää vielä verrattain vähän turisteja. Myöskin Lapin ja Helsingin lisäksi muullakin Suomella olisi suuri potentiaali tulla suosituksi matkailukohteeksi, mikäli sitä hyödynnettäisiin.